CERTIFICACIÓ D’EFICIÈNCA ENERGÉTICA

El Certificat d’Eficiència Energètica dels edificis és obligatori per habitatges de nova construcció des del 2007 i des del Juny de 2013 per a tots els habitatges existents o part dels mateixos que siguin objecte d’una compravenda o un lloguer. Aquest procediment es realitza d’acord amb el Reial Decret 235/2013, de 5 d’abril, pel qual s’aprova el procediment bàsic per la certificació de l’eficiència energètica dels edificis, segons exigència derivada de la Directiva Europea 2002/91/CE.

El propietari de l’habitatge, sigui empresa o particular, és responsable de l’obtenció del certificat d’eficiència energètica i ha d’incloure-ho al contracte de compravenda o arrendament i en qualsevol publicitat o promoció de l’habitatge. D’aquesta manera el comprador o inquilí pot disposar d’informació objectiva sobre les característiques energètiques de l’immoble.

El tècnic avalua i qualifica l’habitatge en funció de les característiques dels elements constructius que constitueixen l’envolvent tèrmica i de les instal·lacions existents, entre altres. L’Etiqueta energètica resultant d’aquest procediment reflecteix un nivell de qualificació en una escala d’A (major eficiència) a la G (menor eficiència). Amb aquesta documentació s’adjunta un informe amb les recomanacions per millorar l’eficiència energètica de l’immoble, que permet reduir el consum energètic d’aquest.

El Certificat d’Eficiència Energètica acompanyat de l’Etiqueta tenen una validesa de deu anys i s’haurà d’adjuntar al Llibre de l’Edifici. L’Administració autonòmica competent pot realitzar inspeccions per velar pel compliment de la normativa i detectar casos de falsejament o frau, i pot imposar sancions econòmiques al venedor o arrendador per no disposar del Certificat d’Eficiència Energètica.


PROCEDIMENT PER OBTENIR LA CERTIFICACIÓ ENERGÈTICA DELS EDIFICIS

Després de formalitzar la cita per efectuar el Certificat d’Eficiència Energètica, el tècnic realitza els següents passos:

Informació prèvia: Es recopilen les dades cadastrals i la informació relativa a l’habitatge.

Visita a l’immoble: Es realitza la visita a l’immoble per obtenir les dades necessàries per formalitzar la certificació. Es prenen dades per definir l'envolvent tèrmica de l'habitatge i es mesura tota la planta per realitzar l’aixecament d'un plànol en què es detalla l'orientació, les superfícies i l'alçada lliure de les plantes. Es comprova la ubicació, característiques i superfícies dels buits i dels elements que fan ombra sobre l'habitatge, i es prenen dades de les instal·lacions de l’habitatge.

Càlcul i certificat: Amb les dades recollides durant la visita, es procedeix a calcular la demanda i despesa energètica teòrica i les emissions de CO2 amb els mètodes i softwares autoritzats pel Ministeri d’Indústria. Posteriorment s’obté la qualificació energètica i es redacta el certificat d’eficiència energètica junt amb l’informe amb les recomanacions per millorar l’eficiència energètica de l’immoble.

Registre i etiqueta: Amb la documentació generada durant el càlcul es procedeix a registrar la certificació a l’institut Català d’Energia (ICAEN), d’on es rebrà l’etiqueta corresponent.

Millora de la qualificació obtinguda: Si un cop finalitzat el procediment es vol millorar la qualificació obtinguda mitjançant les recomanacions de millora adjuntades amb l’informe, des d’ARCS Estudi d’Arquitectura el podem ajudar amb la redacció i realització de les obres, així com l’obtenció d’una nova etiqueta amb la nova qualificació.


PREGUNTES D’INTERÉS

Què és i per a què serveix la Certificació Energètica d’Edificis? És el procediment regulat per qualificar energèticament els edificis o part dels mateixos. Mitjançant la certificació es disposa d’informació objectiva sobre les característiques energètiques de l’immoble i quines millores es poden realitzar per reduir el consum d’energia de l’habitatge.

Quina documentació inclou el Certificat d'Eficiència Energètica? El certificat d'eficiència energètica de l'edifici contindrà l’etiqueta amb la qualificació energètica, el certificat d’eficiència energètica, l’informe amb les recomanacions de millora energètica i un plànol detallat de l’habitatge.

Qui pot realitzar aquesta certificat? El certificat d'eficiència energètica pot ser tramitat per un tècnic que estigui en possessió de la titulació acadèmica que l’habilita per aquest treball.

És obligatori? Si, és obligatori per habitatges de nova construcció des de l’1 de novembre de 2007 i per edificis i habitatges existents des de l’1 de juny de 2013.

Quina validesa té? El certificat d'eficiència energètica i la seva corresponent etiqueta d'eficiència energètica tenen una validesa de 10 anys, i és responsabilitat del propietari renovar el certificat transcorregut aquest temps.

Quines obligacions té el venedor/arrendador? El venedor o arrendador té la obligació de mostrar l'etiqueta energètica durant la promoció de venda o lloguer de l'immoble, i ha d’incloure-ho al contracte de compravenda o arrendament.

Es pot vendre o llogar l'habitatge i després realitzar la Certificació Energètica? No, el certificat ha d'estar inclòs en la documentació que el venedor o arrendador ha de lliurar al comprador o inquilí, de manera que el certificat ha d'estar disponible abans de formalitzar l'operació.

Quines són les conseqüències de no complir amb el deure d'obtenir el Certificat Energètic? L’Administració autonòmica competent pot realitzar inspeccions per velar pel compliment de la normativa i detectar casos de falsejament o frau, i pot imposar sancions econòmiques al venedor o arrendador per no disposar del Certificat d’Eficiència Energètica. El comprador o inquilí pot reclamar al venedor o arrendador per no complir amb el deure d'informació al Consumidor.


A ARCS Estudi d’Arquitectura realitzem Certificats d'Eficiència Energètica a tot el territori del Camp de Tarragona. Per sol·licitar qualsevol tipus d’informació o demanar pressupost sense cap compromís, no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres a través d’aquesta pàgina o a través del nostre e-mail estudiarcs@gmail.com.